Menu Close

over ons / persberichten

Amerikaanse wereldleider neemt alle aandelen over van groeibedrijf Novy

The Middleby Corporation (MIDD: NASDAQ), een Amerikaans beursgenoteerd bedrijf gespecialiseerd in commerciële en premium residentiële kooktoestellen heeft alle aandelen gekocht van Novy uit Kuurne. Novy specialiseert zich in premium dampkappen, inductiekookplaten en werkbladafzuigingen.

De huidige aandeelhouders, BNP Paribas Fortis Private Equity, Sofindev, Korys, de oprichtersfamilie Lannoy en het management, zijn tot een overeenkomst gekomen over de verkoop van 100% van de aandelen. BNP Paribas Fortis Private Equity investeerde in 2005 in Novy, gevolgd door Sofindev en Korys die respectievelijk in 2010 en 2016 zijn ingestapt.

Novy heeft een heel sterk groeitraject afgelegd, mede dankzij internationalisering en een doorgedreven focus op de kwaliteit van de producten en de dienstverlening. Dankzij de ondersteuning van Middleby zal Novy haar premium merk verder kunnen uitbouwen. Binnen de Middleby familie zal Novy kunnen profiteren van het internationale netwerk en de innovatieve knowhow van de Amerikaanse groep om verder te blijven groeien. In 2020 genereerde Novy ongeveer €80 miljoen omzet.

Raf Moons, Hoofd van BNP Paribas Fortis Private Equity: “We zijn er trots op dat we de voorbije 16 jaar, samen met het management van Novy, de oprichtersfamilie en onze co-investeerders, een prachtig groeitraject hebben neergezet, waarbij professionalisering  en innovatie hand in hand gingen met internationalisering. Deze realisatie is een perfecte illustratie van onze rol als lange-termijn investeerder. We zijn blij dat Middleby, als strategische aandeelhouder, Novy op dit traject verder wil ondersteunen. We wensen het manangement en de nieuwe aandeelhouder veel succes voor de toekomst.”

Eric van Droogenbroeck, Managing Partner van Sofindev: “Wij zijn zeer fier dat wij Novy over het laatste decennium hebben kunnen ondersteunen in haar succesvol groeitraject. Onder impuls van het management is Novy erin geslaagd nieuwe markten te veroveren dankzij een focus op innovatie en service. Met de instap van Middleby staat Novy in de startblokken voor een versnelling in haar verdere ontwikkeling als marktreferentie voor premium dampkappen en kookplaten. We danken het hele team en wensen hen alle succes toe.”

Dries Crevits, Partner bij Korys: “Bij Korys zijn we bijzonder tevreden: we hebben het management en de medewerkers van Novy terdege kunnen ondersteunen bij hun groei en ontwikkeling en kijken vandaag met bewondering en respect naar het toonaangevende bedrijf dat Novy geworden is. We zijn er ook van overtuigd dat met Middleby de ideale partner is gevonden voor Novy en z’n medewerkers voor de volgende fase in het groeiproces”.

De verkopers werden bij deze transactie bijgestaan door financieel adviseur BNP Paribas Fortis Advisory, advocatenkantoor Stibbe, Deloitte en Roland Berger. De koper werd bijgestaan door de advocatenkantoren Skadden, Arps, Sleate, Meagher & Flom en Eubelius.

Over The Middleby Corporation

Middleby is een wereldleider in commerciële en residentiële keukenapparatuur en voedselverwerkingsoplossingen. Het bedrijf, gevestigd in Elgin, Illinois, VS net buiten Chicago, heeft een consistente groei gerealiseerd, zowel organisch als door acquisities. In 2020 bedroeg de wereldwijde omzet van Middleby meer dan $2.5 miljard over hun 3 platformen. Het bedrijf heeft een breed productassortiment waaronder talrijke producten voor de kook- en drankservice industrie. Middleby’s premium huishoudelijke apparaten omvatten de merken Aga, Rangemaster, La Cornue, Viking, Lynx, U-Line, en Marvel die gasfornuizen, ovens, grills, inductiekookplaten, buitenapparatuur, koelunits en biertaps produceren.

Over BNP Paribas Fortis Private Equity

BNP Paribas Fortis Private Equity, de risicokapitaalvennootschap van BNP Paribas Fortis, is al sinds de jaren 80  actief op de private equity markt in België en heeft momenteel bijna €600 miljoen activa onder beheer. BNP Paribas Fortis Private Equity neemt minderheidsparticipaties en verschaft mezzaninefinanciering aan performante middelgrote ondernemingen. Bovendien is BNP Paribas Fortis Private Equity investeerder in gespecialiseerde venture capital en private equity fondsen met een aanwezigheid op de Belgische markt.

Over Sofindev

Sofindev is een toonaangevende onafhankelijke private equity onderneming, gespecialiseerd in buy-out en groeikapitaal voor kleine en middelgrote bedrijven in de Benelux. Sofindev werd in 1991 opgericht door Sofina en Colruyt, twee vooraanstaande familiaal gecontroleerde beursgenoteerde groepen. Sinds die tijd is het Sofindev team geëvolueerd naar volledige onafhankelijkheid en heeft het zich omringd met een breder aantal gerespecteerde familiale en (internationale) institutionele investeerders. Onder deze investeerders bevinden zich ondernemers en eigenaars van familiebedrijven waarin Sofindev in het verleden heeft geïnvesteerd.

De Sofindev fondsen hebben meer dan €300 miljoen kapitaal geïnvesteerd in zo’n 50 kleine en middelgrote bedrijven. Momenteel beheert het Sofindev Management team het Sofindev IV fonds (°2015) met een toegezegd kapitaal van €107 miljoen en het onlangs opgehaalde Sofindev V fonds (°december 2019), met totale toezeggingen van €170 miljoen. Net als Sofindev IV realiseert Sofindev V investeringen in het kapitaal van succesvolle kleine en middelgrote bedrijven in de Benelux, in partnership met de ondernemers en management teams van deze bedrijven, ter ondersteuning van hun verdere groei.

Over Korys

Korys is de investeringsmaatschappij van de familie Colruyt. Vandaag beheert ze een vermogen van meer dan €4,5 miljard. Korys bezit niet alleen een groot belang in de Colruyt Group, een vooraanstaand retailbedrijf in België en Frankrijk, maar beheert ook actief belangen in niet-beursgenoteerde bedrijven en private-equityfondsen. De investeringsmaatschappij heeft ook eigen fondsen ontwikkeld om haar portefeuille van beursgenoteerde investeringen te beheren. Ze neemt haar investeringsbeslissingen steeds vanuit een langetermijnperspectief en houdt daarbij rekening met strikte economische (Profit), sociale (People) en ecologische (Planet) criteria. Korys streeft ernaar om duurzame waarde te creëren in 3 belangrijke ecosystemen: Life Sciences, Energy Transition en Conscious Consumer. Om dat doel te bereiken, kan Korys rekenen op een gemotiveerd team van 30 professionals in België en Luxemburg.

 

 

 

 

Deel dit artikel

Overzicht persberichten