Menu Close

over ons / persberichten

Korys en Eneida samen op weg naar zero uitstoot buurten: nieuwe financieringsronde voor wereldwijd toonaangevende optimalisator van het laagspanningsnet

Hoofdinvesteerder Korys neemt samen met het Portugese co-investeringsfonds 200M en de andere investeerders HCapital, Portugal Ventures en Innoenergy deel aan deze nieuwe financieringsronde voor het in Coimbra gevestigde bedrijf dat van elke buurt een 'zero uitstoot buurt' wil maken (ZEN - Zero Emission Neighbourhood).

Coimbra/Halle, 12 november 2020. Eneida is een innoverende kmo, opgericht in 2012 in het Portugese Coimbra en nauw verbonden met de universiteit van de stad. Acht jaar later zal deze nieuwe financieringsronde van 4,5miljoen euro het Eneida-team in staat stellen om zich internationaal verder te ontwikkelen en te groeien met Korys en 200M als hoofdinvesteerders. De huidige aandeelhouders HCapital, Portugal Ventures, Innoenergy en de oprichters nemen ook deel aan de kapitaalsverhoging en bevestigen zo hun geloof in het potentieel van het bedrijf. Eneida is al actief in Europa, Australië en Nieuw-Zeeland en wil wereldleider worden op het vlak van monitoring, prognose en controlediensten voor laagspanningsnetten.

De indrukwekkende toename in het aantal residentiële zonnepanelen, laadstations voor EV’s, warmtepompen en elektriciteitsopslag ‘achter de meter’ is ontegensprekelijk. Daardoor moeten netbeheerders kunnen inspelen op een veel grotere variatie in vraag en aanbod op lokale stroomnetten. En dus worden distributiesysteemoperatoren (DSO’s) nu met uitdagingen geconfronteerd waar vroeger alleen transmissieoperatoren (TSO’s) moesten mee omgaan.

Door speciaal ontworpen, slimme sensoren in de substations van bepaalde buurten te plaatsen, biedt Eneida die netbeheerders nieuwe inzichten. De gegevens die door die sensoren en door andere bronnen uit de buurt geregistreerd worden, worden vervolgens omgezet in bruikbare informatie op het Eneida DeepGrid®-platform, waardoor DSO’s het stroomnet in real time kunnen monitoren én optimaliseren.

Het bedrijf spitst zich toe op de laagspanningsmarkt: het distributie netwerk, het netsegment tussen het secundaire substation en de meters in de woningen.

Eneida heeft inmiddels klanten over de hele wereld. Nu wil het bedrijf z’n techniek verder opschalen en verder werken aan de capaciteit voor gegevensanalyse op het vlak van netprognose en netplanning.

“Dankzij deze nieuwe financieringsronde zullen we veel sneller werk kunnen maken van onze doelstelling van ‘zero uitstoot buurten’, door onze portfolio met operationele analysetoepassingen voor het laagspanningsnet verder te innoveren en uit te breiden”, zegt Carlos Pina Teixeira (CEO van Eneida).

Carlos benadrukt ook dat de investering “Eneida zal helpen om de huidige relatie met DSO’s en nieuwe energiespelers te versterken, zowel in regio’s waar we al actief zijn als in nieuwe regio’s, buurt per buurt, langzaam maar zeker”.

“Deze investering past perfect binnen onze focus op technologieën voor energietransitie”, zegt Loïc de Schaetzen (Investment Director bij Korys). “Het elektriciteitsnet vormt een bottleneck voor de verdere integratie van duurzame energiebronnen. Om hernieuwbare energie beter te integreren, zijn er aanzienlijke verbeteringen en investeringen nodig voor dat netwerk. Investeringen die de netbeheerders moeten kunnen terugschroeven met behulp van innovatieve technologieën. Wij zijn ervan overtuigd dat de technologie van Eneida het perfecte antwoord hierop biedt.”

“Bovendien waren we onder de indruk van de expertise van het team en van de meerwaarde van het product” gaat Loïc verder “deze investering sluit perfect aan bij de recente investering van Korys in het Luikse Ampacimon. Beide bedrijven ondersteunen netbeheerders bij het omgaan met de toename van hernieuwbare energieproductie en decentrale opwekking. Ampacimon focust op het optimaliseren van hoog- en middensspanningsnetten en opwekking op een bruikbare schaal, Eneida focust op laagspanningsnetten en zorgt ervoor dat de eindklant alle nieuwe technologieën optimaal kan gebruiken, zoals elektrische voertuigen, zonnepanelen, energieopslag enzovoort.”

Perscontact - Korys

Sabine DERAEVE – sabine.deraeve@korys.be / tel: +32 496 22 20 18

Perscontact - Eneida

Marine GRANGER – mgranger@eneida.io / tel: +351 914 132 462

 

 

 

 

 

 

Deel dit artikel

Overzicht persberichten