Menu Close

over ons / persberichten

Mérieux Equity Partners en Korys kondigen de lancering aan van het OMX Europe Venture Fund, gericht op innovatiekapitaal in de gezondheidszorg en de voedingssector

Lyon, Frankrijk en Halle, België – 06 mei 2020 – Mérieux Equity Partners en Korys kondigen de lancering aan van een nieuw investeringsplatform in innovatiekapitaal, met als doel innovatieve bedrijven in de gezondheidszorg en de voedingssector te ondersteunen in Europa en Noord-Amerika.

OMX Europe Venture Fund FPCI (‘OMX Europe’) werd gelanceerd met een aanzienlijke financiële verbintenis, die meer dan twee derde vertegenwoordigt van de initieel beoogde omvang van het fonds (90 miljoen euro), dankzij de steun van sponsors Korys en Mérieux Développement en de bijdrage van nieuwe investeerders. Het fonds zal kunnen genieten van de ruime expertise en het netwerk van z’n sponsors en zal worden beheerd door een toegewijd team dat de directe investeringen op het vlak van innovatiekapitaal zal coveren.

OMX [ō-miks] verwijst naar een studiegebied in de biologie dat in het Engels eindigt op -omics, zoals in ‘genomics’, ‘proteomics, ‘metabolomics’ of ‘microbiomics’. De belofte van een precisiegeneeskunde en een door biologie aangedreven industriële revolutie berust op het vermogen om complexe onderlinge verbanden tussen gegevens om te zetten in producten, informatie en diensten die nuttig zijn voor de totstandkoming van een efficiëntere en meer gepersonaliseerde gezondheid en voeding.

De crisis rond de COVID-19-pandemie heeft bij het grote publiek én bij de overheid geleid tot een groter bewustzijn rond het belang van biologie, zowel voor wat betreft een beter begrip van infectieziekten als voor het implementeren van relevante preventie, diagnose en behandelingen. Het investeringsfonds OMX Europe steunt wereldwijd ondernemers en bedrijven in de voorhoede van de life science-sector en helpt zo de huidige uitdagingen op het gebied van volksgezondheid en maatschappij aan te gaan.

Het fonds heeft al diverse investeringen gedaan:

  • Mimetas is een leider in de snelgroeiende ”organ-on-a-chip” markt. Dankzij de OrganoPlate®-technologie ontwikkelt en verkoopt Mimetas geminiaturiseerde 3D-celkweekmodellen van verschillende organen, waarbij tools worden geïntegreerd die onder andere de ontdekking en ontwikkeling van nieuwe therapieën mogelijk maken.
  • MRM Technologies is een bedrijf dat gespecialiseerd is in onderzoek en ontwikkeling met betrekking tot de microbiotica. Dochteronderneming ProDigest is een CRO gespecialiseerd in intestinale microbioomanalyse, voor internationale klanten in de  voedings- en farmaceutische industrie. MRM Health, een andere dochteronderneming van MRM Technologies, ontwikkelt innovatieve behandelingen voor  immuun- en stofwisselingsziekten.
  • Inscripta heeft met Onyx™ een revolutionair platform ontwikkeld voor genbewerking. Het biedt nieuwe methoden voor celtechniek die toegepast kunnen worden in fundamenteel onderzoek en in verschillende industrieën.
  • Tara Biosystems ontwikkelt nieuwe in vitro hartmodellen voor de farmaceutische sector. Het maakt hierbij gebruik van geïnduceerde pluripotente stamcellen (“iPS-cellen”), die een betere voorspelbaarheid bieden in termen van werkzaamheid en toxiciteit en ook een snellere ontwikkeling van nieuwe behandelingen mogelijk maken.

OMX Europe zal in Europa beheerd worden door Mérieux Equity Partners, met de operationele steun van het Life Science-team van Korys als preferentiële adviseur van het fonds. Mérieux Equity Partners heeft momenteel vier medewerkers in voltijdse dienst die zich toeleggen op innovatiekapitaal en wil dat team de komende maanden verder uitbreiden. Met het oog op extra geografische en sectorkennis werd recent een strategisch partnerschap aangegaan met een team van senior business executives, die de afgelopen tien jaar samen met Mérieux Equity Partners hebben geïnvesteerd in diverse venture-deals in de VS. Het investeringsteam van OMX Ventures bestaat uit Craig Asher, Nick Haft en Dan Fero. Zij krijgen support van Paul Conley – die optreedt als Senior Advisor voor het fonds – en brengen samen een uitstekende know-how en een diepgaande ervaring in de life science sector.

Het OMX Ventures-team heeft in de VS OMX Ventures Fund I (“OMX US”) opgericht om innovatieve bedrijven in Noord-Amerika en Europa te ondersteunen, met een vergelijkbare investeringsstrategie als die van het OMX Europe-fonds. OMX US, opgericht met een fondsenwervingsdoel van minstens 100 miljoen dollar, heeft onlangs een eerste sluiting afgerond die meer dan twee derde van de financiering van het OMX Ventures Fund I veilig stelde.

“We zijn verheugd dat we Korys mogen verwelkomen als sponsor en adviseur van het fonds. Naast de sponsoring van Mérieux Développement, zal een bevoorrechte toegang tot de ervaring en het industriële netwerk van Korys een echte meerwaarde zijn voor onze portefeuille van snelgroeiende bedrijven”, voegt Valérie Calenda van Mérieux Equity Partners toe.

“Onze samenwerking met Mérieux Equity Partners is gebaseerd op een generaties-lange geschiedenis van

ondernemerschap, gemeenschappelijke waarden en de gedeelde ambitie om op lange termijn aanzienlijke middelen in te zetten in de gezondheids- en voedingssector. We zijn verheugd om dit partnerschap aan te gaan”, aldus Christoph Waer van Korys.

“Met de aanzienlijke steun van Mérieux Développement en Korys en de bijdrage van onze Amerikaanse medewerkers, vergroten we dus onze investeringscapaciteit in de Life Sciences-sector, net in een periode waarin een beter begrip en een betere beheersing van de biologie belangrijker zijn dan ooit ”, voegt François Valencony, president van Mérieux Equity Partners, nog toe.”

Over Mérieux Equity Partnerswww.merieux-partners.com

Mérieux Equity Partners is een beheermaatschappij die sinds juni 2018 geregistreerd is bij de Franse Autoriteit Financiële Markten (AMF) en die zich toelegt op innovatie- en ontwikkelingskapitaal. De maatschappij werkt momenteel met een twintigtal medewerkers en regionale partners in Europa en Noord-Amerika. Mérieux Equity Partners heeft meer dan 650 miljoen euro in beheer en speelt een actieve rol als referentie-aandeelhouder in bedrijven met een hoog potentieel ter ondersteuning van ondernemers in de gezondheidszorg en de voedingssector. De bedrijven in de participatieportefeuille genieten van een bevoorrechte toegang tot het industriële, wetenschappelijke en commerciële netwerk van het Institut Mérieux, in overeenstemming met de huidige regelgeving.

Over Korys – www.korys.be

Korys is de investeringsmaatschappij van de familie Colruyt en beheert vandaag een vermogen van meer dan 4,5 miljard euro. Naast een aanzienlijke participatie in Colruyt Group, een vooraanstaand retailbedrijf in België en Frankrijk, beheert Korys ook actief participaties in niet-beursgenoteerde bedrijven en in private-equityfondsen. Korys heeft ook eigen fondsen ontwikkeld om haar portefeuille van beursgenoteerde investeringen te beheren. Korys neemt al haar investeringsbeslissingen vanuit een langetermijnperspectief en op basis van strikte economische (Profit), sociale (People) en ecologische (Planet) criteria. Korys wil duurzame waarde creëren in drie belangrijke ecosystemen: Life Sciences, Energy Transition en Conscious Consumer. Hiervoor kan Korys rekenen op een gemotiveerd team van 30 professionals in België en Luxemburg.

Perscontacten

Perscontact Mérieux Equity Partners S.A.S.

Gaëlle BESOMI – communication@merieux-partners.com / tel.: +33 (0)4 78 87 70 43

Perscontact Korys

Sabine DERAEVE – sabine.deraeve@korys.be / tel : +32 496 22 20 18

Deel dit artikel

Overzicht persberichten