Menu Close

over ons / persberichten

Windrose Renewables-portefeuille verkocht aan "China Three Gorges Europe"

Halle, 3 maart 2021 – China Three Gorges Europe (CTGE), dat als koper optreedt, bereikte een overeenkomst voor de volledige overname van Windrose Renewables, een Spaans ‘onshore wind’-portfoliobedrijf van meer dan 330 MW. Hierdoor versterkt CTGE zijn aanwezigheid in Europa. Het bedrijf had al investeringen in Portugal, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Griekenland en kreeg na de recente overname van de X-Elio-portefeuille ook vaste voet in Spanje. Korys is blij deel te hebben kunnen uitmaken van deze hele operatie, samen met de andere aandeelhouders Corporación Masaveu, Exus Management Partners en een groep Portugese minderheidsinvesteerders, die optreden als verkoper.

Windrose Renewables werd in 2016 door de verkopers overgenomen van Bridgepoint (Borawind-transactie). De investering werd gedaan in samenwerking met de Corporación Masaveu, een Spaans familiebedrijf. De portefeuille bestaat uit 2 operationele activa en 8 windparken ten noorden van Madrid en wordt beheerd door Exus Management Partners. De door CTGE verworven centrales zijn operationele duurzame activa met een gemiddelde COD van 2007 en vallen onder het Spaanse gereglementeerde vergoedingsstelsel. 

China Three Gorges Europe (CTGE) heeft er nu mee ingestemd om de volledige operationele portefeuille over te nemen en toont zo z’n bereidheid om duurzame energie in het land op te wekken. CTG, waarvan CTGE deel uitmaakt, is de grootste groene-energiegroep in China en het grootste waterkrachtbedrijf ter wereld. Windrose Renewables is dus duidelijk in goede handen.

De deal bevestigt de aantrekkelijkheid van de Spaanse energiemarkt, de kwaliteit van de onderliggende activa en de rechtlijnigheid van het huidige Spaanse wettelijke kader. 

De verkopers werden tijdens het proces juridisch geadviseerd door Allen&Overy, terwijl Linklaters optrad als lokaal advocatenkantoor voor CTGE. FTI Capital Advisors trad op als M&A-adviseur voor CTGE. 

De transactie moet nog de gebruikelijke wettelijke goedkeuringen krijgen, maar zal naar verwachting een feit zijn voor het einde van het tweede kwartaal van 2021.

Korys blijft focussen op energietransitie en wil hier meer dan ooit een drijvende kracht in zijn. “We zijn blij en trots dat we een hoofdrol mochten spelen in dit verhaal”, bevestigt Investment Director Brieuc de Hults. “Bovenal willen wij onze middelen en onze knowhow kunnen inzetten voor het ontwikkelingsgedeelte van de energietransitie. En aangezien Windrose een heel efficiënt operationeel project is, waren we heel blij met deze verkoopoptie toen die zich aanbod. Het zal voor extra ruimte en middelen zorgen om nieuwe groeiprojecten te zoeken en te ondersteunen binnen het kader van de energietransitie. Naast de infrastructuren willen we ook bijdragen aan de technologieën die de energiesector ondersteunen.”

Press Contact – Korys

Sabine DERAEVE – sabine.deraeve@korys.be / tel: +32 496 22 20 18

Over Korys:

Korys is de investeringsmaatschappij van de familie Colruyt. Vandaag beheert ze een vermogen van meer dan EUR 4,5 miljard. Korys beheert onder meer ook actief belangen in privé bedrijven en neemt haar investerings-beslissingen steeds vanuit een langetermijnperspectief waarbij rekening wordt gehouden met strikte economische (Profit), sociale (People) en ecologische (Planet) criteria. Korys streeft ernaar om duurzame waarde te creëren in 3 belangrijke ecosystemen: Life Sciences, Energy Transition en Conscious Consumer. Om dat doel te bereiken, kan Korys rekenen op een gemotiveerd team van 30 professionals in België en Luxemburg. Meer info op www.korys.be

Over China Three Gorges Europe:

China Three Gorges Europe maakt deel uit van de CTG-groep, de grootste groene-energiegroep in China en het grootste waterkrachtbedrijf ter wereld. De CTG-groep houdt zich bezig met de ontwikkeling, exploitatie en distributie van waterkracht en met de ontwikkeling van hernieuwbare energie in China en daarbuiten. Dit omvat ook onshore en offshore wind- en zonne-energie. CTG Europe is de entiteit die CTG’s investeringen in Spanje, Portugal, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Griekenland beheert.

Meer informatie op newIndex (ctg.com.cn)

Over Corporación Masaveu:

Financiële slagkracht is al meer dan 170 jaar lang een van de strategische pijlers van deze groep. Het bedrijf kan bogen op talloze succesvolle investeringen en desinvesteringen, net als op een rijke ervaring in vruchtbare partnerschappen op lange termijn.

Corporación Masaveu telt 1400 werknemers en 7 bedrijfstakken, is via dochterondernemingen aanwezig in 8 landen en houdt er handelsactiviteiten op na in nog eens 50 andere landen. De groep is vooral actief in de banksector en heeft veel belangen in financiële entiteiten, maar ook in de energiesector, waar ze een belangrijke aandeelhouder van EDP zijn.

Meer informatie op www.corporacionmasaveu.com

Over Exus Management Partners

Exus Management Partners is een onafhankelijke investeringsfirma en vermogensbeheerder die zich toespitst op hernieuwbare energie. Exus biedt kant-en-klare investeringsmogelijkheden aan institutionele en particuliere beleggers en levert de volledige waaier aan technische en financiële beheerdiensten.

Exus is aanwezig in Europa, Latijns-Amerika en de VS, en beheert ongeveer 5,5 GW aan opgewekte wind- en zonne-energie. Het bedrijf biedt ook exploitatie-, bouw- en ontwikkelingsdiensten aan externe investeerders aan.

Meer informatie op www.exuspartners.com

Deel dit artikel

Overzicht persberichten