De inspiratiebron van ... Jérôme Thomas
Duurzame fondsen: BlackRock treedt in de voetsporen van Korys
‘We invest, we inspire’, daar staat Korys voor. Maar waar putten de Korys-medewerkers zelf inspiratie uit? En hoe brengen ze die inspiratie dagelijks in de praktijk? Investment Director Jérôme Thomas bijt de spits af in deze nieuwe reeks.
“BlackRock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld, schrijft jaarlijks een open brief. In de editie van 2020 kiezen ze voor een opmerkelijk onderwerp: ‘climate change’. Concreet dringen de megabeleggers er bij beursgenoteerde bedrijven op aan om klimaatverandering serieus te nemen en hier transparant over te communiceren. ‘Be a good corporate citizen’, zoals ze het zelf omschrijven.”
Duurzaamheid als factor bij investeringen
‘Duurzaamheid’ wordt binnen BlackRock een belangrijke factor bij investeringsbeslissingen. Bij Korys zetten we die stap naar duurzame fondsen meer dan 10 jaar geleden al. Van bij de opstart van onze eigen fondsen (nvdr. in 2009) vormen duurzame criteria onze leidraad: wij dragen de ESG-factoren (nvdr. Environmental, Social and Governance: een manier om de impact van een investering op het milieu en de maatschappij te meten) hoog in het vaandel.”
Pingpongen over duurzame fondsen
“Ons team handelt hier consequent naar, en zo inspireren we anderen. Vorig jaar contacteerden bijvoorbeeld twee andere vermogensbeheerders ons, om te pingpongen over duurzaam investeren. Die erkenning past niet alleen in onze ‘We invest, we inspire’-visie, het sterkt ons ook in onze overtuiging omtrent duurzame fondsen.”
Risk Adjusted Returns bij duurzame fondsen
“Verantwoordelijk investeren is de toekomst. Niet omdat het momenteel hip is. Wel omdat duurzaamheid hand in hand gaat met rendement: als we de ‘sustainable index’ naast de ‘traditionele index’ leggen, zien we dat duurzame index het de voorbije 10 jaar beter deed. En gezien de jongste maatschappelijke ontwikkelingen neemt het belang alleen maar toe. Wie investeert in duurzame fondsen stelt zich minder bloot aan de risico’s die gepaard gaan met klimaatverandering, sociale onrust… Kortom, de Risk Adjusted Returns – zoals wij dat uitdrukken – liggen hoger.”